Učíme na diaľku

Expertné dobrovoľníctvo vie pomôcť aj vašej škole

30.03.2022|Petra Krajňáková, Barbora Petrašová

30.03.2022 Máte plnú hlavu nápadov, ako docieliť vo vašej škole potrebné zmeny a priblížiť sa vízii, ktorú ste si ako riaditelia nastavili? A potom zistíte, že nemáte personálne kapacity, neviete presne, kde a ako začať, ako potrebné náležitosti právne zabezpečiť a cítite sa ako v slepej uličke. Zišla by sa vám rada alebo pomoc experta, ktorý by vám pomohol s vaším problémom v konkrétnej oblasti. Kde ale takúto posilu nájsť? Skúste expertného dobrovoľníka.

Expertne_dpbrovolnictvo_grafika

Kto je expertný dobrovoľník?

Expertný dobrovoľník je človek, ktorý nezištne venuje svoje profesionálne skúsenosti, vedomosti a čas na pomoc dobrej veci. Môže ísť o študenta vysokej školy, ktorý sa už počas štúdia rozhodne aktívne zapájať do aktivít v odbore, ale aj o dlhoročného pracujúceho profesionála, ktorý cíti, že chce byť prospešný pre spoločnosť.

Kde môžete expertného dobrovoľníka nájsť a v akých oblastiach by vám vedel pomôcť?

Využite online platformu GROWNi. LEAF, n.o. prostredníctvom nej prepája dobrovoľníkov s projektami, ktoré hľadajú pomoc. Najčastejšie sa expertní dobrovoľníci zapájali do projektov neziskových organizácií, avšak školy môžu túto príležitosť využiť tiež. Pomoc môžete hľadať v rôznych oblastiach. Napríklad v marketingu, digitálnych technológiách a IT, práve, manažmente, účtovníctve a financiách, ľudských zdrojoch a mnohých iných.

Ešte stále váhate, či je expertné dobrovoľníctvo to pravé pre vašu školu?

Prečítajte si konkrétny príklad pani riaditeľky Evy Balážovej zo Zvolena, ktorá pri vytváraní novej koncepcie ich školy využila pomoc expertnej dobrovoľníčky z bankového sektora. V príbehu sa dozviete, ako spolupráca fungovala a čo jednotlivým stranám priniesla.

4 kroky, na ktoré je potrebné myslieť pred oslovením dobrovoľníka:

  1. Rozmyslite si, akú pomoc presne potrebujete a koho pre svoj projekt hľadáte. Je to právnik, marketér, manažér...?
  2. Zaregistrujte sa na GROWNi.
  3. Prihláste vašu školu a opíšte svoj projekt.
  4. Publikujte jednoduchú výzvu.

Ak hľadáte pri tvorbe projektu inšpiráciu, prečítajte si výzvy iných organizácií, ktoré na GROWNi hľadajú pomoc.

Najlepšie na expertnom dobrovoľníctve je to, že hľadanie dobrovoľníkov na GROWNi vás nebude stáť nič, len čas, ktorý venujete na komunikáciu a koordináciu dobrovoľníka. V prípade, že máte akékoľvek doplňujúce otázky, radi vám na ne zodpovedia na dobrovolnictvo@growni.sk.

Učímenadiaľku.sk odporúča

Pozrite si aj príbeh Aký význam má expertné dobrovoľníctvo na škole?