Učíme na diaľku

Anna Chlupíková: Stále verím, že s podporou systému sa môže zlepšiť každý jednotlivec

23.07.2021|Barbora Michnová

23.07.2021 Anka Chlupíková je medzi slovenskými učiteľmi dobre známa. Bývalá pani riaditeľka Základnej školy v Novákoch sa zviditeľnila vybudovaním inovatívnej školy, ktorá uplatňovala ako jedna z prvých novinky umožňujúce žiakom byť pripravení na život v 21. storočí. Minulé leto sa po 20 rokoch v riadiacej činnosti a 35 rokoch celkového pôsobenia na škole rozhodla otočiť list a pomáhať ďalej žiakom a učiteľom v širšom meradle, na pôde Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Aký rok má za sebou, čo sa pre ňu zmenilo a ako plánuje stráviť toto leto? Čítajte ďalej.

Ako by ste zhodnotili posledný rok?

Školský rok 2020/2021 bol extrémne náročný – organizačne, pracovne, ľudsky.

Dal Vám zabrať? Čo ste sa počas neho naučili?

Keďže som len v júli 2020 nastúpila do práce na ministerstve školstva, učila som sa (a učím sa) stále a veľa. Jednak ide o nový typ práce, kde sa učím prepájať moje skúsenosti z učiteľskej a riadiacej praxe s prácou riaditeľky odboru na ministerstve, a po ďalšie – skúšam spolu s kolegami nastavovať kultúru spolupráce a komunikácie s ľuďmi v školstve tak, aby sme si všetci uvedomili, že jedna skupina bez druhej nemôže dosiahnuť dobrý výsledok. Len spolu dokážeme zvládnuť aj takéto výzvy, ako priniesol COVID - 19. A najmä – hovorme spolu konštruktívne. Všetci sa občas, aj pri najlepšej snahe mýlime, ale to nie je dôvod na nevraživosť.

Vzišlo z neho aj niečo dobré?

Azda nebudem neskromná, keď poviem, že ministerstvo ako celok je otvorenejšie voči komunikácii s verejnosťou, najmä pedagogickou, snažíme sa podávať informácie čo najskôr a čo najzrozumiteľnejšie a zároveň prinášať jednoduchosť do projektov, výziev a iných riešení, vhodných pre školy a situáciu, v ktorej sme sa ocitli.

Čo Vás najviac inšpiruje vo Vašej profesii?

Stále si myslím, že dokážeme aj v našom školstve vytvoriť také podmienky pre učiteľov, aby sa im učilo lepšie, aby naši žiaci rástli v záujme o vzdelávanie o svoj rozvoj. Som večný optimista, stále verím, že zlepšiť sa môže každý jednotlivec s podporou systému. Len treba chcieť – pomáhať deťom, žiakom nájsť cestu ku spokojnému životu. Oceňujem každý jeden tvorivý nápad, ako školstvo posunúť. Zbavme sa prázdnej kritiky a spoločne hľadajme riešenia.

Aktívny alebo pasívny oddych? Ako sa najlepšie odbúrate stres?

Ja len aktívne – práve som sa vrátila z dovolenky u mojich detí v Nórsku, kde milujem objavovanie krásnej prírody a čo to som im aj pomohla ako správny Slovák pri prerábke bývania :D

Aké máte plány na toto leto? Dovolenku som už absolvovala, zvyšok leta budem pracovať. Na to sa tiež teším a verím, že spoločne nastavíme nový školský rok tak, aby bol pokojnejší ako ten vlaňajší. Cez víkendy ma čaká moja záhrada a patchworkové deky, ktoré šijem priateľom.

Ďakujeme za rozhovor.